Utveckling och fattigdom

Det finns personligutveckling, samhällsutveckling, världsutveckling, politiskutveckling etc. Ja, utveckling finns i flera olika former. Men ordet utveckling, för mig, ger associationer till landsutveckling/samhällsutveckling. 

Utveckling är ett intressant begrepp. Jag skulle förklara utveckling som något som pågår under en längre tid. Utveckling kan ha en startpunkt men inget slut.
- Ett land är ständigt under utveckling.

Utveckling beskrevs på denna webbsida så här; http://paranormal.se/topic/utveckling.html

”Process varvid förändring sker, och ofta blir mer komplicerat eller värdefullt. Utveckling kan vara både positiv och negativ.”

Alias: Utveckling

En mycket bra beskrivning tycker jag. En utveckling är just en process som leder åt ett positivt håll eller ett negativt. Men jag tror även att ur en till exempel negativ utveckling kan något positivt ske.
Utvecklingen sker under en längre tid, där av kallad process.

Exempel på positiv/negativ utveckling:

-       Om man kan få igång turismen till ett land ger det ju många arbetstillfällen men samtidigt kan det ju skapa föroreningar, slitage på naturen, konflikter vid byggen av hotell etc. Det som är bra för de som får jobb kanske är dåligt för de som måste flytta från sina hus för att det skall byggas hotell eller som får sin åkermark förstörd av en stor golfbana eller flygplats. 


Ett fattigt land drabbat av krig och oviss framtid... Framtidsmöjligheter?
Afghanistan

Afghanistan är en krigsdrabbad och mycket fattig islamsk republik i södra Asien. Afghanistan räknas till Centralasien och gränsar till Pakistan i söder och öster, Iran i väst.

Afghanistans befolkning utgörs av fyra större och ett trettiotal mindre folkgrupper. Den största folkgruppen är pashtuner, 42 %.

Landet har två officiella språk, pashtu och dari.

I ett land med en sådan etniskt mångfald som Afghanistan har den gemensamma religionen, islam, spelat en viktig roll för att ena de olika folkgrupperna. Omkring 80 % av befolkningen är sunnimuslimer, 19 % är shiamuslimer, och cirka 1 % har annan trostillhörighet.

Aktuella uppgifter om befolkningen är något osäkra då den senaste officiella folkräkningen genomfördes -79. Man planerade att göra en ny folkräkning 2010, uppgifter om den har jag inte sätt. Men en stor skillnad mellan Afghanistan och det stora flertalet länder med samma befolkningsstorlek är att det är ett stamsamhälle, antagligen världens största stamsamhälle.


Efter 30 år av krig är Afghanistan nu ett enormt drabbat land. Det är ett av Asiens fattigaste länder. Framsteg i utvecklingen har skett men ännu är det en lång väg att gå för att Afghanistan ska komma på fötter.
http://www.sweden.gov.se/sb/d/2520/a/13691 kan man läsa om Sveriges stöd till Afghanistan. Framför allt pratar man om stabilisering, demokratisering och uppbyggnad av landet som tre viktiga pelare för utveckling. Afghanistan är det land som tar emot mest svenskt bistånd i hela Asien och en av de största mottagarna i världen.

Situationen i Afghanistan är fortfarande mycket svår, men talibanregimens fall och den omfattande internationella närvaron under ett knappt decennium har ändå skapat en möjlighet att bygga upp landet igen.

Attacker, krig och oreda i landet förekommer fortfarande. Attacker från regeringsfientliga grupper, den omfattande illegala odlingen av opium och ett negativt inflytande från lokala maktspelare är stora utmaningarna för den afghanska staten.

Samtidigt har också många framsteg gjorts, som jag nämnde längre upp i texten. FN säger bland annat att exempelvis närmare 80% av befolkningen idag har tillgång till grundläggande hälsovård i sitt område. Ökade möjligheter till skolgång, inte minst för flickor, är ett annat exempel på hur det internationella stödet har gjort att situationen i Afghanistan sakta men förhoppningsvis säkert går framåt.

Idag går närmare sju miljoner barn i skola, jämfört med mindre än en miljon under talibanregimen. Fortfarande är dock alltför få av dessa flickor, ca 30%. De afghanska säkerhetsstyrkorna har byggts upp och gradvis tar de en allt större del av ansvaret för att skapa säkerhet i landet. Problemet med dessa är väl att de också varit och är inblandade i orligheterna i landet, pg. a inblandning i kriminella rörelser. Detta måste förbättras och skärpas för att Afghanistan ska kunna återuppbyggas på ett tryggt och stabilt sätt som ger framtids tro.

Kvinnorna har haft och har det enormt svårt i Afghanistan. Deras rättigheter är långt ifrån många och bara under den senare tiden har de börjat få rättigheter till att studera.


Sovjet hade befunnit sig i landet under en lång tid för att stötta den kommunistiska regeringen, som då rådde i landet. Sovjet hade soldater placerade i Afghanistan för att kämpa mot de olika krigsherrarna i landet som inte ville ha ryssarna där och inte heller ville ha en kommunistisk regering. Efter att Sovjetunionen under 90 -talet föll var det många olika grupper som ville komma åt makten i Afghanistan, det var kaos i landet. Sovjet hade pumpat in massor av pengar och vapen till Afghanistan och efter Sovjetts fall fanns fortfarande vapnen kvar och dessa användes då flitigt i landet.

Kvinnorna utsattes under denna tid för våld och diskriminering i ännu högre grad än tidigare. Vissa grupper använde sig av våldtäkter, orättvisa avrättningar, tortyr och "försvinnanden", troligen för att få människorna att tycka att kvinnorna inte hade något värde i samhället.

När talibanerna -96 kom till makten blev kvinnornas situation om möjligt ännu sämre. Afghanistan trodde till en början att talibanerna var där som en befrielse från de våldsamma och hemska krigsherrarna, men de trodde fel.

De få rättigheter som kvinnorna hade på några få ställen, som rätten till hälsovård till ex, togs ifrån dem och många tvingades gifta sig med talibanska män. Många kvinnor blev även bortförda och mördade.


Efter -96 blev kvinnornas situation ännu sämre, de tvingades bära burka på offentliga platser och tvingades även ha en manlig följeslagare ur släkten. Om de av någon anledning bröt mot reglerna straffades de med slag och bojor. Om de hade nagellack kunde de få fingrarna avhuggna. Talibanerna tillät inte kvinnan att arbeta utanför hemmet, om det inte gällde sjukvård. För att förhindra att kvinnorna skulle lära sig för mycket fick de inte gå i skolan längre än till åtta års ålder.


Efter att kriget i Afghanistan, då talibanerna satt vid makten och andra grupper stred för att få tillbaka den, blev lagarna mycket hårdare. Kvinnorna blev slagna för allt och ingenting. Det kunde vara allt från fel färg på strumporna till att de tittade upp för att inte snubbla. Om kvinnan skulle föda och en man inte fanns i närheten fick barnen födas hemma, det spelade ingen roll ifall kvinnans liv satts på spel.
2001 störtades talibanregimen av USA-koalitionen.

Sedan 2006 har fler än 4miljoner manliga och kvinnliga studenter påbörjat sina studier i skolor runtomkring i landet. Då brist på pengar orsakar dåliga skolbyggnader, icke utbildade lärare, etc. blir det stora problem med utbildningen i Afghanistan. Antalet läs- och skrivkunniga bland landets befolkning var 2006 ungefär 28 %, cirka 43 % av männen och 13 % av kvinnorna= läskunniga.

Det är brist på kvinnliga lärare pågrund av att kvinnornas rättigheter till utbildning och studier först nu på senare tid har blivit mer accepterat. 

Presidentval hölls 9 oktober 2004. Valet var det första i Afghanistan sedan parlamentsvalet 1969. Över 10 miljoner afghaner registrerade sig för att rösta. Hamid Karzai är idag Afghanistans president sedan 2004, han stödde till en början talibanregimen men bröt sedan med dem. Hamid Karzai handplockades utav Bush -administrationen.

I augusti 2009 var det nytt presidentval. Hamid Karzai  utropade sig själv till vinnare men då FN räknat rösterna visade dem på att han inte alls fått 50%av rösterna. Då andra valomgången skulle hållas drog den andre presidentkandidaten tillbaka sin kandidatur. Hamid Karzai sitter fortfarande vid makten.


Afghanistan har naturtillgångar som: koppar, järn, kol, lapis, lazuli, naturgas och opium. Opiumet odlas i Afghanistan i ganska stora mängder och nästan allt heroin i världen kommer just från Afghanistan. Viktigaste exportvarorna i landet är: frukt och nötter, mattor, ull och hudar, bomull. Kan man på något vis utveckla detta utbud och denna efterfrågan?

Under de senaste åren har opiumhandeln ökat kraftigt i landet, och 2006 beräknades den utgöra cirka 35 % av Afghanistans BNP. Afghanistan står för ca.93 % av den totala opiumproduktionen i världen.

-       Frågan är ju då hur religiösa talibaner kan tillåta och tycka det är okej att det produceras droger som finansierar deras krig. Muslimer ska ju inte använda droger alls… inte sant?


Fratidsmöjligheterna
för Afghanistan är otroligt svåra att dra några slutsatser kring. Då jag läser om Afghanistan tänker jag endast - ett land med enorma behov! Afghanistan är ett utsatt land, fattigt och enormt drabbat men det har hänt mycket med hjälp utav den internationella biståndshjälpen som finns världen över. 

Man kan se en utveckling i landet vad gäller, säkerhet, sjukvård, skola, etc., men utvecklingen går långsamt. Det finns trotts långsam framfart en framtid för Afghanistan, anser jag. Med tillräckligt av hjälp från omvärlden, fredsarbete och stort ekonomisktstöd till skolor och sjukvård kan Afghanistan komma på fötter.

Citat från tidigare i texten, tecken på framgång;

FN säger bland annat att exempelvis närmare 80% av befolkningen idag har tillgång till grundläggande hälsovård i sitt område. Ökade möjligheter till skolgång, inte minst för flickor.”

Handeln med landet måste utökas och handeln måste beröra andra varor än opiumet, som idag är Afghanistans mest största inkomstkälla. En inkomstkälla som finansierar många av de krig som råder i landet.

Jag tror att utökad handel med Afghanistan kan bidra till en stor utveckling. De har ju naturtillgångar som; naturgas, järn, kol, koppar, lapis, lazuli, etc., det vill säga andra naturtillgångar än opium. Några av deras viktigaste exportvaror är nötter, frukt, mattor, ull och bomull… varför inte utöka denna handel?

Man måste föra en annan politik i landet som inte går ut på krig och kvinnoförtryck. En politik där säkerhetsstyrkorna i landet måste ägna sig åt just säkerhet, inte inblandning i kriminalitet. Polisen, militären och andra säkerhetsstyrkor levde och lever säkerligen fortfarande under korruption och missbrukar sin ställning i samhället, detta är ett enormt stort problem som måste tas på allvar. Ett problem för många högtuppsatta personer med alldeles för mycket makt blir ofta just korruption, man blir så att säga ”maktgalen” eller ”girig”. Hur ska en befolkning kunna känna trygghet, förtroende och framtidstro med ett styre som lever under korruption? Det är enligt mig omöjligt.

Samhällsklyftorna måste neutraliseras, detta med hjälp utav utbildningen tror jag. Biståndspengarna måste satsas mer på skolan och utbildningen, - utan utbildning ingen utveckling! Man måste även satsa på sjukvården och det sociala stödet.

Kvinnornas situation är för mig ofattbar. Hur kan man acceptera, godta och anse att kvinnor och män är olika värda… hur kan man ha en sådan syn i så många länder i världen idag, 2010?

När talibanerna föll räddades Afghanistan ur ett förfall, talibanerna var hemska under sin ledning i landet, speciellt mot kvinnorna. Bara genom att talibanerna lämnade makten började i och med det en utveckling i landet tror jag. Talibanerna var som en blockad för Afghanistans utveckling.

Även fast Afghanistan är den största mottagarna av svensktbistånd i Asien och en av de största i världen, räcker inte biståndet till. Som även skrivet tidigare i texten så var det totala svenska biståndet till Afghanistan under år 2009 ca 650 miljoner kronor, varav ca 475 miljoner kronor utgjorde långsiktigt utvecklingssamarbete och ca 175 miljoner kronor humanitärt och annat stöd.

På regeringskansliets hemsida kan man läsa kommande citat:
”Det svenska utvecklingssamarbetet går framför allt genom givargemensamma finansieringsmekanismer till afghanska myndigheter, via FN-systemet samt genom enskilda organisationer (till exempel Svenska Afghanistankommittén).”

Dessa har ett övergripande mål, de vill förbättra levnadsstandarden för de fattiga afghanerna, speciellt för kvinnor och flickor, de vill även hjälpa att göra demokratin starkare och även de mänskliga rättigheterna. Fred och försoning är en enormt viktig förutsättning för en sådan utveckling.


Jag vill inte påstå att jag vet att ovanstående framtidsalternativ är det enda och rikitga... jag vill heller inte påstå att jag vet hur ett land ska bära sig åt för att ta sig upp på fötter ur en situatuion i krig, diskriminering och korruption... för jag vet inte. Men jag kan, men mina 20åriga tankar, fundera över hur jag tror att framtidsmöjligheterna och en utveckling för ett land som Afghanistan kan bli möjlig. Jag tror att de ovanstående punkterna som handel, skola, sjukvård och politik ä några av de viktigaste att se till då det gäller ett lands utveckling...

Jag hoppas ni läser texten ovan och funderar över hur människor runt om i världen idag egentligen har det.
Jämför ditt samhälle och din vardag med den vardag som andra männsikor lever i... är världen rättvis idag tycker du? 

Charlotte

Källor:
http://paranormal.se/topic/utveckling.html
http://sv.wikipedia.org
http://www.sweden.gov.se/sb/d/2520/a/13691'
http://www.sydsvenskan.se/varlden/article633819/Sex-fragor-och-svar-om-talibanerna-i-Afghanistan.html
http://www.sak.se/afghanistan/index.html



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

charlottestalgren

DRÖM OM MORGONDAGEN MINNS GÅRDAGEN LEV IDAG...

RSS 2.0